Tuesday, December 11, 2012

Kelebihan Menuntut Ilmuبسم الله الرمن الرحيم

Catatan Cinta Ilmu bersama Syaikhuna Syaikh Muhammad Nuruddin Marbu Al Banjari Al Makki

1. Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam bersabda dalam hadith yang bermaksud tiada hasad melainkan untuk 2 golongan ini yakni lelaki yang dianugerahkan ilmu lantas dia mengamalkannya dan mengajarkannya kepada orang lain. Dan yang kedua ialah pemuda yang dianugerahkan harta dan dia menggunakannya ke jalan kebenaran.
Hal ini bermakna selain daripada atas alasan di atas adalah tidak dibolehkan dalam kehidupan seharian kita. Adapun kita cemburu kerana kecantikan seseorang itu haram hukumnya.
Syaikh menekankan bahawasanya tiada apa pun pemberian Allah Azza Wa Jalla yang lebih afdhal melainkan Ilmu. Allah betapa nikmat dan untungnya seseorang itu apabila dikurniakan ilmu, dianugerahi dengan semangat untut menuntut ilmu serta mengajarkannya kepada orang di sekelilingnya.

2. Bagaimana untuk mengelakkan diri daripada terkena sihir?
Tiada apa yang boleh perisai diri kita dari apa pun yakni jin dan syayatin (syaitan) melainkan zikrullah. Dengan itu, Nabiyyuna shollallahu ‘alaihi wasallam mengajar kita zikir di pagi dan petang, selepas solat Subuh, dan zikir-zikir lainnya. Surah al-Baqarah, dan banyak lagi Surah lain yang dapat menghalangi kita dari sihir. Wa ha kaza, isilah dirimu dengan Ilmu…

3. Bagaimana untuk kita mengelakkan pembaziran?
Adapun pembaziran itu dari istilah ulama’, erti kata contoh situasi kita membeli makanan hingga keterlaluan banyaknya sehingga mengakibatkan ada yang terbuang. Sekiranya situasi seperti seseorang itu di hadapannya ada terlalu banyak macam jenis makanannya lalu dia memakannya sehingga keterlaluan kenyangnya, itu tidak mengapa bagi pandangan ulama’ erti kata ianya bukan dari kategori pembaziran.
Yang pertama Syaikh menekankan sekali lagi tentang Ilmu. Perlulah diri dipenuhi dengan ilmu agar kita akan sentiasa ingat dan bertanya pada diri sendiri apakah kita beli ini akan mengakibatkan terbazir atau tidak.
Yang kedua Syaikh menasihatkan bahawa kita renung sejenak akan nasib saudara kita yang tidak mempunyai makanan, pakaian, dan lainnya seperti kita. Alangkah besarnya nikmat yang Allah Subhanahu wa ta’ala beri kepada kita tapi tidak disyukurinya.

4. Rasululllah shollallahu ‘alaihi wasallam mengumpamakan orang yang memberi ilmu kepada orang yang tidak berminat dengan ilmu ialah seperti orang yang mengkalungkan emas dan permata kepada anjing dan babi. Lihat betapa ‘jelek’nya golongan ini sekiranya mereka tidak menghentikan penyampaian mereka. Situasi seperti seorang penyampai yang sedang menyampaikan ilmu sedangkan pendengarnya sedang membaca majalah, makan dan duduk dengan silang kaki tidak beradab. Secara logiknya, kerja-kerja ini hanya orang-orang yang tidak siuman sahaja yang berbuat demikian. Mana mungkin orang yang cinta akan ilmu beradab seperti kepada gurunya.

5. Seperti yang sering dikhabarkan kepada kita tentang isu-isu Palestin dan Syria baru-baru ini. Ramai yang syahid dalam peperangan. Apakah kita tidak mahu seperti mereka? Idzan, tuntutlah ilmu sehingga diri kita meninggalkan dunia. Bak kata pepatah tuntutlah ilmu dari dalam buaian sehingga ke liang lahad. Supaya kita mendapat pahala sama seperti orang yang mati syahid yakni pahala syahadah.
Orang yang keluar untuk menuntut ilmu akan diampunkan dosanya oleh Rabbul ‘Alamin.
Cuba kita renung sejenak tentang bangsa Yahudi Zionist yang telah banyak menyusahkan bahkan menghancurkan saudara-mara kita di sana. Apa mungkin mereka boleh ibadat dengan tenang di sana, zikir dengan nyaman, menghadiri majlis-majlis ilmu seperti ini? Jadi bagi kita di sini, hadirkanlah diri ke majlis-majlis Ilmu, tanamkan niat untuk menuntut ilmu pengetahuan di atas muka bumi ini agar apabila tiba saat dicabut nyawa kita, kita dapat pahala syahadah itu.
Ingatlah jangan korbankan kebahagiaan yang untuk selama-lamanya dengan kebahagiaan yang sekejap di dunia ini. Kerana kebahagiaan di akhirat adalah untuk selamanya tetapi kebahagiaan di dunia ini hanya untuk sementara sahaja.

6. Nabi shollallahu ‘alaihi wasallam berkata dalam hadith yang bermaksud
1 bidang ilmu yang dipelajari lebih bermanfaat daripada 1000 rakaat solat manakala 1 bidang ilmu yang diajari adalah lebih baik daripada 100 rakaat solat.

7. Analogi yang diberi Syaikhuna sebentar tadi, sekiranya kita asyik saja melihat akan harga-harga kereta yang diidami di majalah, surat khabar dan sebagainya dengan niat nak membelinya. Maka Allah akan tunaikannya. Jadi apalah kita sekiranya asyik menghadirkan diri ke taman-taman syurga (majlis ilmu) maka Allah akan mendatangkan kita ke syurga-Nya jua…
Allahu ‘alam. Kepada sahabat-sahabat serta para pembaca, mohon maaf atas segala kekurangan dalam perkongsian ini. Sekadar ingin berkongsi qalam-qalam Murobbi tercinta.

Allahumma Solli ‘ala Sayyidina Muhammad


Sekiranya terdapat kesalahan dalam catatan ini harap ditegur agar dapat dimanfaatkan bersama. JazakAllahu khairan.

No comments:

Post a Comment